chit chat: tina bacic from noon

Nad ovim uvodom sjedim već jedno duže vrijeme jer moram u kratkim crtama opisati Tinu. Tinu znam još iz razdoblja faksa, sjećam je se s hodnika jer sam je uvijek zamijetila u prolazu u nekim nonšalantnim odjevnim kombinacijama, savršene kose, s minimalno make up-a. Uvijek je njegovala taj neki spontani chic stil, s naglaskom na vječne odjevne komade koji joj stoje kao saliveni. Nakon faksa povezalo nas je prvo radno mjesto, a ubrzo nakon njega i otvaranje modnih blogova. Zatim su se zaredala neka divna putovanja, sjajne suradnje i pozicije na kojima smo obje naučile svašta – i ja bi se usudila reći zbog kojih smo danas ono što jesmo. Tina je nakon godina rada na pozicijama glavne urednice odlučila krenuti svojim putem i otvorila je Noon.hr, jednu od omiljenih online adresa za brojne žene koje vole čitati o kvalitetnim temama kojima se tako sjajno bavi. Iako i dalje preferira crnu i bijelu boju, u njezinom se ormaru nalazi nekoliko LFP collection komada koje ponosno nosi kao prava prijateljica. Nedavno smo popile jednu dugu kavu u omiljenoj Luti, a dašak atmosfere svojim je objektivom uhvatila naša draga Ivona Bezmalinović.

Kako započinješ dan?

Jako marim za jutarnju rutinu, znam da će zvučati kao klišej, ali uključuje vodu s limunom, probiotike i suplemente, obavezno si radim doručak, ne pijem kavu i prošećem psa. To je baza za koju nekad imam više vremena, a nekad ju odradim ubrzano. Imala sam faze kada je u to ulazila i meditacija ili istezanje, no u posljednje vrijeme mi posao ne dopušta. No, navedenog se držim, rijetko doručkujem putem, to je stvarno nešto što sam davno izbacila, a kako imam psa pet godina, neke njene potrebe i rutine isto kroje dan.

Što si htjela biti kad si bila mala?

Ne sjećam se baš nečeg određenog iz djetinjstva, no znam da me davno zaintrigirala moda, editorijali, brendovi, modeli. Obožavala sam Carine Roitfeld, francuski Vogue, modele poput Darije Werbowy, cijeli taj neki spontani seksepil i chic koji se odvijao slučajno, a zapravo nije bilo slučajan.

Tvoje prvo sjećanje na mene?

Haha, ne znam točno koje je bilo prvo, ali dobro se sjećam prvih Cro A Portera, našeg do kasno u noć pisanja o revijama, puno puno rada i spontanog razvijanja prijateljstva koje evo traje do dan danas!

LFP collection? Prve asocijacije na njega?

Znam da sam bila jako uzbuđena što radiš korak u sasvim novom smjeru, ali opet tebi toliko prirodnom. Volim LFP jer je sve tako mekano, udobno, nosivo i naravno – tako tvoje!

Noon je?

Noon je online mjesto koje sam vjerojatno prvo kreirala u glavi onako sebično, razmišljajući o tome što meni nedostaje u Hrvatskoj od lifestyle medija. Do danas se on razvio u jednu lijepu bazu za teme koje se tiču žena, osnaživanja žena, mentalnog zdravlja i jednostavno lijepih stvari.

Da Noon ima glazbenu podlogu, što bi nam sviralo?

Solange Knowles, Cleo Sol, Sade… Sve istovremeno nježne i snažne žene čija glazba opušta i budi neku senzualnost.

Kao netko tko je u modnom/lifestyle novinarstvu gotovo 15 godina, kako danas gledaš na svoj početak i razvoj?

Stvari su se jako promijenile. Mediji su se promijenili, pojavio se Instagram, društvene mreže užasno su utjecale na način na koji pratimo vijesti, modu, umjetnost. Ostati raditi u medijima uistinu je značilo znati adaptirati se i to više no nekoliko puta. Ako gledam na sebe, ja sam krenula s modom, koju i danas volim, ali pristupam joj puno drugačije. Ne smatram je toliko značajnom, ne pratim već dugo trendove, naravno poznajem ih, neke i volim, ali težim osobnosti, toplini, šarmu. To me odvelo i u neke druge, više životne teme, o kojima pišem na Noonu.

Koji bi savjet dala 15 godina mlađoj sebi?

Nisam nešto od tih savjeta koji sežu u prošlost. Pobornica sam onog da je sve što je bilo trebalo točno tako i biti. Naravno, ovisilo je o određenim odlukama, ali zato sam tu gdje jesam danas. Iako, osjećam da ovo je neko vrijeme za mini introspekciju, mislim da ju većina nas prolazi, tako da možda uskoro i budem imala neki konkretniji odgovor na ovo pitanje.

Kako se opuštaš?

S prijateljicama i svima onima koji me nasmijavaju i dižu kada treba, bliskima i onima s kojima se zbližim točno onda kada se tako treba desiti. I naravno, u samoći.

Najdraže mjesto u Zagrebu i zašto ga biraš?

Zagrebačke šume, iako sve više i više volim biti izvan Zagreba. Ne mislim toliko na izlete koliko me privlači život izvan centra grada.

Knjiga koju trenutno čitaš? Iskreno, ne čitam trenutno. Obožavam slušati podcaste.

Najdraža feel good pjesma? Uvijek volim kad krene ‘Just be good to me’.

Film na koji uvijek iznova plačeš? Plačem na dosta filmova, ali teško na isti.

Grad u koji bi se uvijek mogla vratiti? Ovaj odgovor znaš, zauvijek Stockholm.

Da možeš popiti kavu s bilo kojom osobom na svijetu, (živom ili mrtvom) tko bi ona bila? Trenutno mi padaju na pamet Jane Fonda, ili Meryl Streep. Ustvari s puno žena koje su 50+, njih bi sigurno bio užitak slušati.

Tina na fotografijama nosi LFP retro stripes majicu, a ja sam u LFP ocean stripes.

photos: Ivona Bezmalinović