Fashion talk: Mom’s pants

Jelenu nisam nažalost imala prilike upoznati uživo, no uvjerena sam da bi se sjajno slagale jer obje obožavamo retro modu i sjajne statement komade. Jelena je vlasnica Mom’s Pants brenda čije su vas divne kreacije sigurno osvojile na Instagramu svojim fantastičnim krojevima i besprijekornom elegancijom koju nose u sebi. Ovih dana Mom’s Pants izbacio je novu kolekciju naziva Trieste 1987, a ja sam apsolutno zaljubljena u svaki komad iz nje pa sam odlučila popričati s Jelenom o cijeloj kolekciji, o počecima brenda, ali i o planovima za budućnost!

Najprije ti želim čestitati na fantastičnoj novoj kolekciji iz koje bi nosila apsolutno svaki komad. Daj mi reci odakle inspiracija za kolekciju? Pretpostavljam da veliku ulogu ima retro razdoblje 80ih s obzirom da se zove Trieste 1987?

Prije svega puno hvala draga Ana!! Na dobrom si tragu, s obzirom na to da veliku ulogu u ovoj kolekciji ima retro razdoblje 80ih i energija koja se tada prožimala kako kroz odjevne komade, tako i kroz ljude i njihove živote. Vratili smo se u vrijeme kada je sve bilo drugačije, kada su se stvari više cijenile i kada im se pridavalo više pažnje. Vrijeme kada je i život sam po sebi imao drugačiji oblik ako možemo to tako reći…

Ono što me zanima je kako izgleda cijeli proces kreiranja Mom’s pants kolekcije?

Proces kreiranja je ponekad jako nepredvidiv. Kako inspiracija nije nešto što je pipljivo, s njom nikada ni ne znaš kada će nastupiti i u kojem pravcu će vas povesti. Zato joj se ja prepuštam po osjećaju. Onog trenutka kada imamo sve posloženo, krećemo s odabirom materijala, boja, naramenica, gumbića, odlaskom kod konstruktora i zatim kreće praćenje procesa od početka pa sve do završnog oblika određenog odjevnog komada iz kolekcije.

Koliko si angažirana u cijeli proces?

Dajem cijelu sebe u svaku kolekciju od samog početka. To je proces u kojem ne možete sudjelovati na pola, ili se dajete cijeli ili to jednostavno ne radite.

Imaš li vlastiti tim ili samo dobre suradnike?

Nakon tri godine samostalnog rada, osjetila sam da je vrijeme da se tim proširi pa imamo još jednog dizajnera. Kod mene je zajednički rad uzajamno razvijanje i smatram da ako imaš prave ljude oko sebe s kojima se energetski lijepo slažeš možeš samo napraviti nešto još i bolje. Dvije glave svakako razmišljaju efikasnije i kreativnije od jedne. Smatram da smo s kolekcijom Trieste 1987 na lijep način pokazali napredak u dizajnu.

Pretpostavljam da imaš favorita u kolekciji… Zašto baš taj komad i kako bi ga ti osobno stilizirala?

Uh, na ovo pitanje mi je teško odgovoriti s obzirom na to da imamo još 12 novih kreacija koje ćemo puštati kroz sezonu. Publika koja nas prati će svakih 1-2 mjeseca biti iznenađena s onim što smo pripremili i na čemu smo vrijedno radili. Za sada neka to bude krem oversized prsluk koji se apsolutno fenomenalno uklapa uz sve. Preko hlača do jeansa, a možete ga čak nositi i kao haljinu! Možete ga nositi na majicu s kapuljačom, a opet i na elegantnu košulju za jedan više sofisticiran i elegantan look. Ja bih ga osobno nosila uz krem hlače iz nove kolekcije.

Sjećaš li se svojih početaka? Kako je to izgledalo? Koji savjet bi danas dala samoj sebi u tim počecima da možeš?

Da je sve rješivo, to bi bio moj prvi savjet! Ne postoji ta prepreka koja se može pojaviti, a za koju nema rješenja. Dakle sve se može i sve je rješivo, samo je potrebno vrijeme, čvrsta vjera u ono što radite kao i iskustvo koje skupljate. Ne mogu reći da mi je početak bio težak, bio je izazovan i lijep. Izašla sam potpuno iz svoje komfor zone i stremila sam ostvariti svoj san. Danas kad pogledam iza sebe, osjećaj sreće je ono što mi ispuni dušu. Sreća što su i druge žene prepoznale ljubav s kojom se Mom’s Pants stvarao.

S obzirom na to da i sama razvijam brend, mišljenja sam da je danas izuzetno bitno biti prisutan na društvenim mrežama kvalitetnim i promišljenim sadržajem. Da je najveći dio prodaje upravo u kvalitetnoj fotografiji koja sjajno predstavlja proizvod. Bi li se složila sa mnom? Ako se ne varam ti si upravo i krenula s brendom preko Instagrama?

Apsolutno!! Od početka sam se trudila da uz pomoć fotografija kao i video materijala na što bolji način prenijeti izgled i kvalitetu odjevnih komada. Bilo mi je iznimno važno da to što prikazujem bude prezentiramo na način kako ja to uživo vidim. Kada vam je jedini izvor prodaje Instagram onda prvo mjesto zauzima jasno obraćanje vašoj publici. Sredinom 4. mjeseca izbacujemo i vlastiti webshop, za koji jedva čekamo da ugleda svjetlost dana!

Kao netko tko obožava srpski dizajn i velik broj vaših brendova ne mogu ne primijetiti da kod vas vlada neka sloga, poštovanje i podrška. Imam osjećaj da jedni druge izuzetno cijenite i bodrite. Koje kolege bi istaknula kao svoje favorite i zašto baš izdvajaš njih?

Ne možete rasti ako ne podržavate druge ljude, neovisno čime se oni bavili. Ovaj svijet je dovoljno velik za sve nas i svako će pronaći svoje mjesto. Estetika koja se meni osobno sviđa je estetika koju imaju Ines Jankovic, Mihano Momosa, Marija Tarlac, Danijela Biskup (Lilu shoes). Ima zaista puno kolega čiji rad poštujem, svi skupa su fenomenalni i ja im želim puno uspjeha u tome što rade!

Što misliš o hrvatskoj modnoj sceni? Čiju estetiku voliš?

Smatram da je ona PREDIVNA!!! Jako jako volim vašu modnu scenu i osjećaj za modu koji kod vas postoji! Uh ima ih zaista dosta, ali evo prva dva koja mi padaju na pamet su brand A’marie i Leilou od Aleksandre Dojčinović.

Gdje možemo kupiti Mom’s pants kreacije? Kako da se Hrvatice dočepaju njih?

Putem Instagram profila @moms.pants i uskoro putem webshopa. Šaljemo naravno i u Hrvatsku. Jako me veseli što imam lijep feedback, smatram da Hrvatice imaju istančan ukus za modu pa mi jako imponira što im se sviđaju moje kreacije.

Ovo pitanje osobno obožavam i vrtim ga u svakom modnom razgovoru još od vremena kada sam radila na Fashion.hr-u. Da možeš izdvojiti jednu ženu na svijetu da nosi tvoj dizajn tko bi ona bila i zašto baš ona?

Ako bih morala izdvojiti samo jednu ženu na svijetu za koju bi mi bila čast da nosi moj dizajn to bi bila Coco Chanel. Razlog je jednostavan, počela je od nule i potpuno se predala tome što je stvarala, a za mene je to na prvom mjestu i zaslužuje veliko poštovanje.

I za kraj mi reci, koji su planovi za brend unutar godine dana?

Cijelu kolekciju ćemo prikazivati periodički u razmaku od mjesec do dva, tako da nas čeka još puno posla oko iste! Već početkom svibnja ćete imati priliku da vidjeti još dvije nove kreacije! Samo nas pratite!

Tags: