INTERVIEW: FARRAH FLOYD

Bojana Drača ime je s kojim možda niste upoznati na hrvatskoj modnoj sceni, no ova talentirana Hrvatica krije se iza uspješnog berlinskog branda Farrah Floyd. Na zadnjoj godini Prirodno-tehnološkog fakulteta u Ljubljani, gdje je studirala smjer Modni tekstil i dizajn, otišla je na razmjenu u Berlin na smjer Textile and Surfaces, a nakon toga završila je master za održivost u modi na poznatom ESMOD-u. Ovog ljeta u Hrvatskoj je snimila kampanju za svoju novu kolekciju, što je bio i više nego odličan razlog da konačno popričam s njom.

Zašto si izabrala Berlin za razvijanje svog branda? Imaš li želje svoje kreacije predstaviti u Hrvatskoj?

U Berlin sam došla spontano i ostala spontano. Vjerojatno ću isto tako spontano i otići! Kada sam završila master, htjela sam pokrenuti svoj brand, a najlogičnije je bilo ostati tu gdje se osjećam dobro i gdje sam imala bolju podlogu za početak nego bilo gdje drugo.

Ove godine sam prvi put probala proširiti tržište na Hrvatsku, u Puli u koncept dućanu ‘Sva lica’. Također smo radili kampanju za ljeto 2016. na Kamenjaku s hrvatskim timom. S obzirom na to da sam iz Hrvatske otišla s 18 godina i nemam nikakve profesionalne kontakte, niti predodžbu o hrvatskoj modnoj sceni, sve mi je to potpuno novo, ali i uzbudljivo. Voljela bi upoznati Hrvatsku bolje s pojmom održivosti u modi.

11707513_918716444833626_9063601138438996273_n

Imam osjećaj da je u Berlinu puno teže uspjeti kao dizajner jer je ogroman grad, poznat po brojnim kreativcima. Kako je tebi uspjelo? Možeš li dati neki dobar savjet mladim kreativcima koji bi krenuli tvojim putem?

U modnom biznisu teško je uspjeti bilo gdje. Sve je to miks iskustva, talenta, znanja, kontakata i financijskih mogućnosti. Istina, Berlin je pun svakojakih kreativaca, ali ja to okruženje vidim samo kao inspiraciju, ne kao konkurenciju. Kada sam krenula s brandom, shvatila sam da je to baš ono što želim raditi u životu. Složile su se neke kockice, našla sam nešto što je kreativno, a održivost je svemu tome dala jedan drugi i dublji značaj. Sada su sve prepreke lakše prebrodive, jer alternativa je raditi nešto do čega nisam potpuno strastvena, a to ne bi htjela. Pritom, imala sam određenu zrelost koja je bila neophodna za suočavanje sa svim problemima koji dolaze i tu ne mislim samo na činjenicu da svakih 6 mjeseci trebam dizajnirati novu kolekciju, već baviti se biznisom i imati pod kontrolom svaku fazu od nabavke materijala, fotografiranja, dizajniranja lookbooka, vođenja stranice, prodaje, marketinga…

Savjet – kada je kreativnost u pitanju biti bez kompromisa.

Koliko si dosad lansirala kolekcija? Koja ti je inspiracija?

Izbacila sam tri kolekcije i radim na četvrtoj za zimu 2016. Inspiracija je za mene jako bitna faza u razvoju kolekcije. Moodboarde radim i po dva mjeseca, a kasnije im se uvijek vraćam kada treba donijeti odluke o najmanjim detaljima. Može me inspirirati zaista bilo šta, a trendove ne istražujem. Mislim da ta moja raznolikost u interesima i neosvrtanje na trendove daje najprepoznatljiviji pečat kreacijama Farrah Floyd. Naprimjer, kolekcija Out of Place je inspirirana i nazvana po knjizi Edwarda E. Saida, a ja sam sve to povezala s berlinskim takozvanim ‘ghost’ stanicama, u koje sam na kolaže stavila neke svoje heroine iz filmova, pa se tako svaki outfit zove po jednoj od njih…

Gdje prodaješ svoje kreacije? Kako uopće funkcionira berlinsko tržište?

Prodajem u nekim dućanima u Berlinu i on-line. Važan kanal je definitivno on-line shop najvećeg njemačkog održivog branda Hess Natur. Oni su napravili platformu za mlade održive brandove i omogućili nam da plasiramo svoje proizvode na tržište kroz njihov on-line shop i tako dođemo do kupaca u cijeloj Njemačkoj. Tržište u drugim gradovima Njemačke je ipak puno bolje. Berlin je još uvijek ‘poor but sexy’, ali i to se sve brže mijenja. Trenutno radimo na širenju tržišta prema Skandinaviji i Aziji.

Izlagala si na Berlin Alternative Fashion Weeku. Kakvi su dojmovi?

Do sada sam izlagala tri puta na Mercedes Benz FW-u. Ovo je prvi put da sam se pojavila na Alternativnom i jako me raduje što sam se predstavila malo drugačijoj, alternativnijoj sceni.

11698687_918150238223580_8001164138308359052_n

Kome su namijenjene tvoje kreacije? Tko je Farrah Floyd žena?

Farrah Floyd odjeća svojim zero waste načinom krojenja i izborom materijala nudi jednu posebnu estetiku i šalje poruku na vrlo suptilan način. Žena koja nosi Farru Floyd zna to cijeniti i nositi, i odjećom upotpunjuje svoj karakter.

Da možeš izabrati bilo koju ženu na svijetu da nosi tvoj dizajn, za koga bi se odlučila?

Lou Salome, kada bi živjela u današnjem vremenu.

Koji je raspon cijena tvojih kreacija?

Od cca. 150 eura za šalove i neke topove, pa preko 1000 za kapute.

Planovi za budućnost?

Raditi na tome da promijenim modnu industriju.

Kampanju za iduću toplu sezonu branda Farrah Floyd, koja je snimljena u Hrvatskoj pogledajte u galeriji!

Farrah Floyd