INTERVJU: ANA KRAS

     

O fantastičnoj dizajnerici namještaja Ani Kraš iz Beograda pisala sam nedavno (Ana Kraš), a Ana je ovih dana konačno pronašla malo vremena u svom prenatrpanom rasporedu pa smo popričale o njezinoj ljubavi prema dizajnu namještaja i ostalim zanimljivostima.

 

Tko je Ana Kraš? 
Ja sam! 🙂
 
Odakle ljubav prema dizajnu namještaja? Oduvijek si znala da se time želiš baviti ili si kao dijete maštala o nekoj drugoj profesiji?
Kao dete sam kao i svako dete maštala o hiljadu i jednoj profesiji, htela sam da budem taksista i kuvar i veterinar i svašta još. Ali sam pre svega volela da crtam i pravim kuće od lego kockica i tokom godina su se te stvari izdvojile kao najsnažnije interesovanje. Kad je došlo vreme da se napravi izbor profesije – ja sam upisala Fakultet primenjenih umetnosti, odsek za dizajn nameštaja i enterijera. Tokom studija sam se pitala da li je to zaista ono što ja želim ili sam u krivu i tek sam se radeći na svom diplomskom projektu – stolici ‘hug’ za stvarno zainteresovala za dizajn nameštaja. Možda zato što je to bio prvi put da sam napravila pravi opoipljivi predmet koji može da se koristi i koji može da se sagleda sa svih strana i iz svih uglova.
 
Na koji svoj rad si najviše ponosna i zašto?
Ne znam da li je ponos prava reč za to osećanje. Ja uživam dok radim na nečemu, uživam u procesu rada, a proizvod koji nastane iz toga je tu da neko drugi, nadam se, uživa u njemu.
Bonbon lampe su najličniji projekat jer ih pravim svojim prstima i pošto je svaki bonbon drugačiji od predhodnog pruža mi radost biranja boja svaki put iznova.
 
Gdje si sve izlagala?
Učestvovala sam na svim većim sajmovima nameštaja u Evropi – Salone Di Mobile u Milanu, Maison Et Objet u Parizu, imm colone u Kelnu. Imala sam grupne i solo izložbe u Los Andjelesu, Madridu, Barseloni, Parizu,..
 
Odakle ideje za neobičnim dizajnom? Primijetila sam da jako puno koristiš drvo i da ti većina komada ima neki retro prizvuk…
Volim da koristim materijale koji su mi bliski i koje dobro poznajem jer mi je samim time lakše da zamislim šta od njih mogu da napravim i kako će se ponašati. Ja volim klasične materijale, drvo, metal, textil. Jako volim mermer kada se koristi na lep način.
 
Tko su ti uzori kad je dizajn namještaja u pitanju? Kome se diviš, čiji rad poštuješ i voliš?
Moju najomiljeniju stolicu REX je napravio Niko Kralj i to je komad namještaja koji volim i ime koje poštujem.
 
Beograd je pun kreativaca. Otkrij nam neka imena na koja treba obratiti pažnju.
Antipod Studio, Milos Lolić, Marija Strajnić, Katarina Šoškić, Milica Kolarić, Stefan Unković, Jovan Mikonjić…
 
Uz ljubav prema namještaju tu je i ljubav prema fotografiji i crtanju. Imaš li još neke skrivene talente za koje nismo saznali?
Lepo kuvam jer volim da kuvam. Jel znate za igru koja se zove ‘set’? To je jedna genijalna igra koju preporučujem svima. E u njoj sam jako dobra također. 🙂
 
Gdje se vidiš za 5 godina?
Ne znam gde jer još uvek nisam sigurna gde bih najviše volela da živim, ali u svom lepom domu sa mužem i decom i psom i svojim poslom.
Tags: