INTERVJU: DORA KATANIC

Dora Katanić je mlada slikarica iz Zagreba koja je svojim prekrasnim platnima oduševila brojne zaljubljenike u umjetnost i film… S njezinim radom me upoznala naša dizajnerica Mura Pehnec koja je ponosna vlasnica jedne slike iz serije Tko pjeva zlo ne misli pa sam vam danas odlučila predstaviti zanimljivu Doru i upoznati vas s njezinim radom!

Tko je Dora Katanić? Predstavi se u nekoliko rečenica Little Fashion Paradise čitateljima…

Rođena sam 1982. godine u Zagrebu, gdje sam završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala sam slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2009.g u klasi prof. Duje Jurića. Živim i radim u Zagrebu.

 Kako bi opisala svoj rad? Po čemu zaljubljenici u umjetnost mogu prepoznati tvoje radove?

Radovi mi se temelje na zaustavljenim kadrovima iz filma, kadrovima koji su nabijeni emocijama i u mojim očima ističu se kao posebno prepoznatljivi. Ono što karakterizira moje radove i po čemu su specifični proizlazi upravo iz načina na koji nanošenjem boja stvaram dinamiku u želji da kod promatrača potaknem sjećanje na izvorne scene filma na slici i ponovo pobudim emocije koje su ga prožimale u trenutku gledanja filma. Upravo takve reakcije bi voljela da budu prepoznatljive za moje radove, bilo da se radi o portretima glavnih likova s fenomenalnim dijalozima ( Tko pjeva zlo ne misli), prikazima bizarnih događaja (Amarcord), napetim momentima (Vrtoglavica) ili pak potpunog otuđenja pojedinca od realnosti s fantastičnom glazbom (The Wall).

Koje tehnike koristiš i gdje crpiš inspiraciju?

Tehnika je ulje na platnu, a slikam tako da površinu platna gradim od nepravilnih ploha jedne do druge, a ne klasičnim načinom slikanja svjetla i sjene. Zanimljiva mi je ta različitost promatranja slika iz blizine gdje se gube prizori u nedefinirane oblike, dok pogled iz daljine slike stvaraju jasan prizor i kolorit pojedinog kadra. Inspiraciju crpim u djelima sedme umjetnosti.

Gdje možemo vidjeti tvoje radove?

Radovi se, uz prethodnu najavu, mogu pogledati u prostoru u kojem i nastaju, a nalazi se u sklopu kuće u kojoj i živim, ako nisu na nekoj izložbi. Mogu se pogledati i na web stranici www.dorakatanic.com .

Kako se kreću cijene i koje su dimenzije tvojih slika?

Dimenzije slika su različite, tako je na primjer ciklus Vrtoglavica 70×100 cm, Tko pjeva zlo ne misli i Amarcord 100×150 cm, dok je The Wall 50×120 cm. Cijene se kreću od 5 do 10.000 kn ovisno naravno o formatu i narudžbi.

Postoji li neka posebna galeriju bilo gdje u svijetu u kojoj bi voljela izlagati?

Ne mogu izdvojiti neku posebnu galeriju u kojoj bih željela izlagati, osim da bih rado izložila svoje radove u nekoj od galerija u New Yorku. 

U ponedjeljak je bilo otvorenje tvoje izložbe naziva The Wall. Kakve su reakcije?

Reakcije ljudi na novootvorenoj izložbi u galeriji Vladimir Filakovac u sklopu narodnog sveučilišta Dubrava koja traje do 25. travnja bile su nadasve pozitivne te sam jako zadovoljna. Ono što me posebno veseli kako je svaki posjetitelj imao svog favorita među izloženim radovima.

( Dora Katanić )