NOW COLLECTION BY KARAT JEWELRY & MAJA MATAS

Volim kad se smisleno spoje kvalitetni ljudi s dobrim idejama. Posljednji takav spoj stiže iz Osijeka i kao rezultat nam donosi genijalnu limitiranu kolekciju nakita jednostavnog naziva NOW. Kolekcija je suradnja poznatog brenda Karat Jewelry i renomirane produkt dizajnerice Maje Matas, a osvojila me svojim bezvremenskim komadima minimalističkog prizvuka i divnog dizajna. Odlučila sam iz prve ruke saznati kako je došlo do ove odlične suradnje pa sam na kratak razgovor privela Rene (vlasnicu brenda) i Maju (produkt dizajnericu).

…….

Moram ti priznati da si me baš jako razveselila ovom odličnom suradnjom Rene. Kako je došlo do nje? Zašto Maja?

RENE: Hvala Ti Ana, i mene neopisivo veseli ova suradnja. Maja i ja se znamo dugi niz godina, svoje poznanstvo/prijateljstvo/ smo zapravo obiteljski naslijedile kroz roditelje. NOW je koncept na kojem Maja i ja radimo već tri-četiri godine. Naime negdje u ljeto 2015-te, na Majinu inicijativu, rodio se NOW. Nakon Majine dvije rečenice bilo mi je jasno da ćemo biti odličan team. Na žalost (za naš projekt, a ipak na sreću za mene) početkom 2016-te godine meni se privatni (postala sam mama) i poslovni život (takeover posla, restrukturiranje, digitalna transformacija) posložio tako da nisam imala provedbenog kapaciteta za proizvodnju zajedničke kolekcije i launch na tržište. Kako to obično u životu biva, 2019-te je sve sjelo na svoje mjesto i naš projekt je zaživio. Maja, iza sebe imaš brojne odlične projekte na koje moraš biti jako ponosna. Jesi li oduvijek željela imati i mini kolekciju nakita? Kakve su bile prve reakcije nakon što te Rene kontaktirala?

MAJA: Oduvijek me oduševljavao nakit, tako je neobavezan ,a toliko puno govori o osobi koja ga nosi i daje joj neku posebnu snagu. No, nisam ni razmišljala o tome da postoji opcija dizajnirati nakit, jer sam trenutno u korporativnim vodama, ali kada se ukazala ta mogućnost bila sam naravno oduševljena. Velika mi je čast imati kolekciju nakita! Pogotovo što je to kvalitetan nakit iza kojeg stoji lijepa priča.  Jeste li kliknule na prvu? Kako je zapravo izgledao cijeli proces izrade kolekcije? Koliko si Rene bila uključena u sve, a koliko si ti Maja imala slobodne ruke da realiziraš ono što si zamislila?

RENE: Apsolutno smo si kliknule na prvu. Ja sam po svom običaju bila uključena full on, ali bez da sam opstruirala Majinu kreativu (ili ja barem imam takav osjećaj, vidjet ćemo što će Maja reći) Postupak izrade kolekcije je deduktivan. Krenemo od velikog broja ideja i postupno ih zbog različitih faktora filtracijom i eliminacijom svodimo na final cut. Maja je imala puno odličnih ideja. Ja sam te ideje analizirala s proizvodne strane u smislu alata i strojeva koji su potrebni za proizvodnju, satnice koja je potrebna za proizvodnju i realne mogućnosti pricinga. Ta tri faktora Ti neke proizvode u startu eliminiraju jer isti zahtijevaju preveliku satnicu rada i preko nekoliko novih alata što automatski njihovu cijenu formira neprihvatljivo visoko za naše tržište (točnije umjesto 500,00kn proizvod bi trebao koštati 500EUR). Osim toga, neke proizvode sam predložila ja, neke sam modificirala kako bi se lakše proizveli. Maja je sve moje sugestije prihvatila. Tada smo na papiru imale final cut. Uslijedio je sastanak u našoj radioni u Osijeku gdje smo s našim majstorima odredile točne dimenzije proizvoda u desetu milimetra. Potom su dečki izradili prototipe. Maja i ja smo svaki prototip provrtjele 5 puta kroz ruke, uši, prste, vrat i finalno odlučile zadnju modifikaciju. Dečki su to ispravili i uslijedilo je snimanje kampanje. Tek kada ovo pišem retroaktivno shvaćam da smo se naradile. Nisam to do sada primijetila, očito je bio veliki gušt.

MAJA: Od prvog sastanka sam imala osjećaj kao da pričam s prijateljicom koju dugo poznam. Razgovarale smo o ideji i odmah se složile oko smjera. Nakon toga je slijedio period istraživanja, razrade koncepta kolekcije, skiciranje pojedinih komada nakita te izrada prototipova. U zadnjoj fazi su snimanja i nestrpljivo iščekivanje predstavljanja kolekcije. Nakon što smo obje bile sigurne da imamo istu viziju, imala sam apsolutno slobodne ruke pustiti mašti na volju. Rene me je usmjerila svojim dosadašnjim iskustvom s nakitom. Iznimno sam zadovoljna našim rezultatom!Koliko dugo ste radile na ovom projektu? S obzirom na to da ste obje jako kreativne, je li ova suradnja bila izazov za vas? Koje bi savjete dale drugim kreativcima koji se odluče za zajedničku kolekciju?

RENE: Teško je zapravo reći koliko dugo smo radile na ovom projektu jer smo filozofiju i koncept smislile 2015., a sada smo radile isključivo na nakitu. Bile smo izuzetno efikasne. Meni naša suradnja nije bila izazovna jer poslovno gledano, točno sam znala u što ulazim s Majom (radile smo skupa dva projekta). Obje smo znale smo što hoćemo. Majstori u radioni su čvrsti stup koji je naše ideje fantastično materijalizirao. Po mojim kriterijima ovdje nije bilo poslovnih izazova. Maja i ja smo već dugo svaka u svom poslu, iako kreativne, obje smo komercijalno osviještene. Vjerujem da bi bio poslovni izazov raditi s dizajnerom koji nema nikakvog komercijalnog iskustva te bi teže prihvatio proizvodno-poslovnu eliminaciju ideja. Savjetovala bih drugim kreativcima da uvijek s puno poštovanja promatraju tuđa idejna rješenja na projektu te da uvijek imaju konstruktivni pristup. Umjesto 10 razloga zašto nešto ne može, dovoljan je jedan razlog zašto može da bi došlo do realizacije.

MAJA: Obje imamo pretrpane rasporede, Rene je u Osijeku, a ja u Zagrebu, pa bih rekla da je najveći izazov bio uskladiti termine ali uspjele smo u tome. Ideja je postojala već duže vrijeme, ali kada smo krenule period realizacija je bio vrlo kratak. Mnogo Whatsapp poruka, nekoliko mailova, 2-3 kave i posjet radioni i sve smo riješile. Kada se kreće u zajedničke kolekcije savjet je što više komunicirati i na određenim etapama provjeravati da li su svi uključeni zadovoljni.


Kako biste opisale ovu kolekciju? Po meni su svi ovi komadi pravi predstavnik minimalizma i nešto što će djevojke i žene nositi svaki dan i godinama, neovisno o trendovima…

RENE: Kada bih morala birati jednu riječ za opis kolekcije rekla bih eklektična. Kolekcija je definitivno minimalistička. Neki komadi više nego drugi. Posebna je, neobična, čudnovata, osobita, intrigantna, demure. 

MAJA: Htjele smo napraviti kolekciju nakita koja uljepšava svakodnevne trenutke. Od tuda i naziv NOW. Nakit koji nije nužno za svečane prigode, nije nametljiv, nego uljepšava svakodnevicu. U jednom danu možeš biti na poslu, obavljati nabavku, izaći na ručak ili piće, a NOW kolekcija podcrtava i slavi svaki taj trenutak.Što se sve nalazi u kolekciji i dolazi li u opciji zlata i srebra? Imate li favorite u njoj?

RENE: Kolekcija nudi setiće jednostavnog tankog prstenja u 3 veličine koji su pola matirani pola glatki i fenomenalno izgledaju i kad se pomiješaju srebrni s pozlatom. Osim toga, kolekcija nudi dva modela izuzetno neobičnog prstenja koje se nosi preko 2 prsta, za kojima sam ja luda. Dva modela naušnica od kojih su jedne 2u1, a drugi par je toliko specifičan da ga teško mogu opisati te ear cuff. Ogrlice imamo tri modela. Narukvice su jednostavne, krute i pune. Kolekcija dolazi u četiri varijante, srebrno (uvijek rodinirano), pozlata (18 karatna dugotrajna pozlata) te žuto ili bijelo zlato. Uf, favoriti – koje dijete voliš najviše? (smijeh) Moji favoriti bi bili TRACE ogrlica, SLEEK prsten i TRIBE naušnice.

MAJA: Posebno mi je drago što nakit nije bižuterija, već srebro, pozlaćeno srebro i zlato. A time što je ručni rad, još više dobiva na vrijednosti. Dugo sam i za sebe tražila nešto u minimalističkom duhu, ali da je kvalitetno i vječno. 

Što se tiče favorita to je baš teško s obzirom da sam si ispunila puno želja sa kolekcijom, ali evo izdvojila bih BOLD naušnicu jer mislim da je prilično inovativna.Kome je kolekcija namijenjena? Kako izgleda idealna žena koja nosi ove komade nakita?

RENE: Vidim nakit na dva tipa posebnih cura tj žena. Jedan je onaj koji ne nosi zvjezdice i srca jer im je to preslatko, možda pomalo alternativne žene. Drugi tip su one žene koje su izražajno, estetski i stilski evoluirale u potpunosti i sve što nose gledaju kao svoje kreativno izražavanje. 

MAJA: Svestrane, znatiželjne i ambiciozne. Žene koje mogu biti i opuštene, ali i glamurozne. Mislim da smo nas dvije dosta dobre ambasadorice ove kolekcije, kao žene koje u dan pokušavaju smjestiti karijeru, vrijeme za obitelj, učenje, putovanja i uvijek nove projekte.Za kolekciju je snimljena i divna, instagramična kampanja. Koja je poruka kampanje?

RENE: Poruka kampanje tj. kolekcije i cijelog našeg koncepta je da se trebamo vratiti životu u momentu i slaviti sadašnjost. Svi smo mi, kao i naši pretci, prihvatili nepisani društveni ugovor odgode trenutnog zadovoljstva zbog buduće koristi (danas radim da bi sutra dobio plaću itd.) Međutim razina ludila u kojem naša generacija živi je otišla above&beyond. Upravo zato naglašavamo u kampanji svakodnevne trenutke koje živimo, koje ne primjećujemo, a da ih nemamo itekako bismo za njima čeznuli. U toj filozofiji stavljamo sebe kao čovjeka u centar u smislu da sami sebi trebamo pokloniti pažnju. U nakitu bi to značilo da se trebamo okititi u svakodnevnim životnim situacijama. Ne trebamo čekati tu posebnu priliku. Svaki moment u kojem smo živi je posebna prilika za slavlje. Završila bih quote-om koji sam stavila na storije neki dan: ‘Between the past and the future is NOW. NOW is all we will truly ever have.’ Gdje se kolekcija može vidjeti i kupiti? I koji je raspon cijena?

RENE: Kolekcija se može kupiti online na www.zlatarnicekarat.com, može se kupiti u našim  fizičkim poslovnicama u Osijeku (Županijska 16 i Pothodnik bb) te u Zagrebu u Ilici 41 u Zlatarnici Gjoni. Raspon cijena je od 80,00 do 1.200,00kn u srebru i pozlati te u zlatu od 800,00 do 6.750,00kn.


Rene, s obzirom na to da se ova suradnja pokazala nadasve uspješnom, imaš li u planu i dalje s Karat brendom raditi ovakve mini projekte?

RENE: Naravno!! Mislim da bi svaki poduzetnik koji ima proizvodne mogućnosti trebao surađivati s kreativnom zajednicom kako bi tržištu isporučio proizvode s još većom dodatnom vrijednošću. Kada se takav tim posloži dogodi se prava stvaralačka magija. Cijeli kreativni proces dobije novi obol na daleko prestižnijoj razini. Od same pripreme ideja koje zažive u krasnim pdf-ovima do krajnjeg proizvoda koji bude daleko posebniji kada se više kreativaca okupi na jednom mjestu.

photos: Karmen Poznić

models: Mia Matić, Ivana Vukušić

hair: Larita Studio

make up: Sonja Kvešić