TOP 5: LONDON by Mateja Vrckovic

Jedna od daleko najsimpatičnijih fotografkinja na našoj sceni, Mateja Vrčković, za Little Fashion Paradise donosi malu priču o Londonu i njezinih top 5 mjesta koja morate posjetiti ako se uskoro nađete u njemu!

Vidjevši da je moj omiljeni bend (Lord Huron) objavio europsku turneju, nakon svih već viđenih gradova, odlučila sam dati drugu šansu Londonu. Silvestrovo možda nije baš najidealnije vrijeme za stvaranje dojma o metropoli kao što je London te sam pri prvoj posjeti kako zbog lošeg vremena, enormne gužve i sveopćeg ludila ostala poprilično ravnodušna na njega. Drugi posjet Londonu odvio se početkom lipnja, što je zapravo idealan mjesec za biti turist u engleskoj metropoli. Nakon što je naš dolazak započeo fantastičnim koncertom u klubu ‘Koko’ na Camdenu,  sljedeći dan, naoružani informacijama kojima su nas opskrbili domaći, krenuli smo u sunčanu ophodnju gradom. Kao i u svakoj svjetskoj metropoli, 3 dana je premalo vremena za vidjeti i otkriti sve što vam grad nudi i zato su informacije iz prve ruke od velike pomoći. Muzeji i turističke atrakcije poput Big Bena i London Eye-a nikad neće biti u mojih top 5, ali ako volite dobru kavu te osjećaj pravog Londona, svakako posjetite:

1.Shoreditch – street art i hipsteri. Kvart s najviše duše, bez previše turista, ali prepun mladih ljudi i života, eksplozija vizualnih doživljaja.

2. Covent Garden – popularno među turistima, ali s opravdanjem. Prepun dućana, uličnih zabavljača, pubova i restorana, kvart koji opčinjava ljepotom, energijom i sadržajem.

3. Neil’s Yard – malena veža u Covent Gardenu, obojena u stotinu boja. Vraćali smo se u nju još dva puta – prvo na odličnu kavu, a potom na najbolju pizzu koju smo ikad probali.

4. St. Christopher’s Place – ako tražite predah od ludila Oxford streeta, ovaj maleni trg je idealan. Samo par koraka od glavne ulice, na malenom šarenom trgiću smješteno je bezbroj restorana i barova koje je idealno posjetiti za vrijeme sunčanog vremena kada dolazi do svog punog sjaja.

5. Borough Market – jedna od najvećih i najstarijih tržnica u Londonu, kao stvorena za kronične obožavatelje hrane. Oni koji nisu gladni će moći uživat u energiji i užurbanoj atmosferi koja vlada ovim mirisnim zadnjem.

Ako volite velike svjetske metropole, London je grad koji će vas oboriti s nogu. Stoljetna tradicija, šoping, atmosfera i arhitektura te na kraju – beskrajno srdačni Britanci razlozi su zbog kojih će te se iznova htjeti vraćati u ovaj grad.

tekst & photos: Mateja Vrčković