INTERIOR DESIGN: DEKORUM

Ivana i ja znamo se s početka moje karijere. U tom trenutku vodila je super street style blog i uvijek privlačila pažnju svojim stilom. Kliknule smo na prvu, vjerojatno zbog ljubavi prema modi, prema lijepim interijerima, ali i glazbi i festivalima jer gotovo da nema koncerta na kojem se nismo srele. Danas je Ivana uspješna arhitektica koja je nedavno pokrenula radionice dizajna interijera, na kojoj sam prije dvije subote bila s nekoliko meni jako dragih žena. Kako me i samu uskoro čeka veliko preuređenje doma, odlučila sam odraditi njezinu radionicu i moram vam priznati da sam saznala svašta zanimljivo o čemu nikad prije nisam razmišljala kod uređivanja interijera.

Radionice se održavaju subotom prijepodne u prekrasnom stanu u centru Zagreba (koji je Ivana naravno sama uredila), traju dva sata i fenomenalne su za sve ljubitelje dizajna interijera koji žele naučiti kako izgleda sam postupak, kao i za sve nas koji smo u procesu uređenja vlastitog doma. Za prosinac su u planu dvije radionice za koje se možete javiti Ivani  preko @ivana_niskota ili maila ([email protected]).

U nastavku saznajte detalje o Dekorum radionicama i upoznajte Ivanu malo bolje!

Tko je Ivana? Po struci si arhitektica, no zapravo te oduvijek povezujem s dizajnom interijera. Kako i kad se dogodila ta ljubav?

Kod mene se ljubav prema dizajnu interijera dogodila još u srednjoj školi. Završila sam školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer unutrašnje arhitekture, pa je onda Arhitektonski fakultet bio logičan slijed i divno mjesto za otvaranje horizonta na sve strane. Nakon diplome sam opet našla svoje sretno mjesto u interijerima. Nakon 10 godina projektiranja interijera, većinom stanova i kuća, krenula sam u 2022. godini dalje samostalno pod imenom Dekorum.

Dekorum. Sjajna priča u kojoj osim što te možemo angažirati kao arhitekticu, imamo prilike uživati i u tvojim radionicama na kojima i sami možemo naučiti korisne stvari kako krenuti s dizajniranjem vlastitog prostora. Koliko često planiraš raditi radionice i kako točno one izgledaju?

Radionice planiram raditi 1-2 puta mjesečno, termin je uglavnom subota ujutro. Osmislila sam jednu interaktivnu i praktičnu radionicu u trajanju od dva sata na kojoj se uči kako izgleda proces izrade idejnog projekta za jedan stan. Od tlocrtne izmjere, preko projektiranja kuhinje, boravka i blagovaone, te spavaće sobe. Jedan manji dio radionice je teoretski, a drugi je praktični. Do tlocrtne varijante novog stanja i moodboarda dolazi sa škarama i ljepilom. Idejni projekt slažemo kao puzzle. Imate sve dijelove samo ih morate složiti na ‘svoj pravi način’. Ideja je da polaznicima bude dovoljno zabavno da se opuste i prepuste projektiranju uz finu kavicu i muziku.

Misliš li da nakon tvoje radionice svatko može bez puno straha dizajnirati svoj interijer? Što se sve na njima zapravo nauči?

Radionica dalje uvid u proces stvaranja idejnog projekta interijera na način na koji ja radim s klijentima kada im projektiram životni prostor. Svaki polaznik će  dobiti dojam što znači projektirati interijer, kako početi i kako završiti proces dizajniranja. Zavisno o talentu ili nekom predznanju mislim da će se većina polaznika nakon radionice usuditi dizajnirati svoj stan. A, sad o izvedbi i izvedbenom projektu….doći će na red i ta radionica u budućnosti.

Sudeći po tvom vlastitom domu, mogu zaključiti da naginješ skandinavskoj estetici i da si pobornik minimalizma. Znači li to da su Dekorum radionice namijenjene samo osobama estetike slične tvojoj?

Da, jako volim sve što ima veze sa Skandinavijom, od kul načina na koji nose odjeću do divnih interijera koji su po meni idealan spoj utilitarnog i prekrasnog dizajna. Pobornik sam razmišljanja da nema tog stila koji ne može dobro izgledati, nije problem u stilu već u kiču ili lošem projektiranju.
Pa su zato svi stilovi i sve estetike dobrodošle na moju radionicu, kod mene ćete naučiti pronaći mjeru i granicu unutra onoga što vam se sviđa.

Mogu li sudionici radionice sa sobom donijeti svoj tlocrt ili za takve situacije dogovaraju sastanak jedan na jedan?

Za pitanja o tlocrtnim izmjenama ili savjetovanju koristim sistem takozvanog ‘brzog  projektiranja’, projektiranje putem maila i to super funkcionira, dobijete tlocrtno rješenje i moodboard, a na radionici možemo popričati o eventualnim dilemama koje korisnici imaju sa svojim životnim prostorom i kako ih naučiti samostalno rješavati na primjeru stana kojeg sam uzela za radionicu.

Koji je najbolji savjet vezan uz dizajn interijera koji si dobila i koji dijeliš dalje?

Putuj i doživi interijere uživo!

 

omiljeni kutak vlastitog doma: 

pogled na borove ispred terase s kauča u boravku

najdraže mjesto u Zagrebu: 

Cogito u Varšavskoj

najljepše dizajnirani interijer koji si imala prilike vidjeti uživo: 

Na prvu mi odmah padaju neki arhitektonski klasici kao Panteon, spoj novog i starog Louvra, potkrovlje Case Batllo, Arapski institut u Parizu, knjižnica The Black Diamond u Copenhagenu i jedan interijer koji nisam još  vidjela uživo, a mislim da je jedan od najljepših interijera; Opera u Oslu!

najdraži komad namještaja: 

&tradition Little Petra foteljica

omiljeni IG profili za inspiraciju:

@normarchitects

photos: Sanja Jagatić